A magas érzelmi intelligencia együttműködőbb, kellemesebb munkahelyi és magánéleti környezetet eredményez. Az érzelmi intelligenciánk növelésével emberi, szakmai kapcsolataink minőségi javulása, a vállalati lojalitás és hatékonyság is növelhető, valamint közelebb kerülhetünk a belső motivációnk megtalálásához.

 

Hiába vagyunk értelmesek, ha megszenvedi a környezetünk az EQ hiányának negatív hatásait.

Kutatások eredménye, hogy az EQ közvetlenül kihat az üzleti eredményességre is.

 

Amiben segít a magas Érzelmi Intelligencia:

 

 • Felismerni saját és mások érzelmeit
 • Elfogadni, ezáltal könnyebben megérteni más nézőpontokat
 • Tartalmasabb kapcsolatok kialakítása szakmai- és magánéletben
 • Vezetőként hatékonyabb inspirációs – motivációs eszközök megtalálása

Az érzelmi intelligenciához köthető készségek döntő tényezőt jelentenek olyan különféle tevékenységben, mint a kereskedelem, szolgáltatás, egyészségügy, termelékenység, pofit, de még az etikus döntéshozatalban is. Több tudományosan alátámasztott kutatás eredménye, hogy az érzelmi intelligencia és a megnövekedett teljesítmény között szoros kapcsolat áll fenn. Azok a vezetők, akik magas EQ hányadossal rendelkeznek, nagyobb jövedelemtermelő képességgel, jobb empatikus készséggel és öntudatossággal rendelkeznek, ezáltal több jövedelmet termelnek, és nagyobb növekedést mutatnak ki.

A magas érzelmi intelligenciájú cégtulajdonosok pozitív módon formálják a cég kultúráját. Az érzelmi intelligencia kétszer olyan pontosan jelzi előre a várható teljesítményt, mint a kognitív intelligencia és egyértelműen utal az alkalmazott készségek, ismeretek és képességek mögött rejlő sikerre(1).

 

Az érzelmi intelligencia meghatározása (Lynn A. szerint(2)): „ Az a képesség, hogy kezelni tudjuk önmagunk érzelmeit és a másokkal való kapcsolatunkat annak érdekében, hogy a szándékaink szerint élhessünk és céljainkat elérhessük.”

 

Az érzelmi intelligencia öt területe(3):

 

 1. Öntudatosság és önkontroll
 2. Empátia
 3. Társas készség
 4. Személes befolyás
 5. Cél és jövőkép magabiztos megalkotása

 

A D&D Motivációs Iroda tréningjeink, workshopjain, egyéni és csoportos coachingjain, lehetőséget nyújtunk mind az öt terület fejlesztésére.

 

 

 Forrásaink:

 • Druskat, V., Sala, F. & Mount G. : Linking Emotional Intelligence and Performance at Work 2006.
 • Lynn, A., The EQ Difference; A Powerful Plan to Putting Emotional Intelligence to Work. New York: AMACOM Books, 2008.
 • Adele B. Lynn&Janele R. Lynn: Érzelmi intelligencia Z-Press 2018.

o.